BA (HONS) INTERIOR DESIGN

KENSHŌ

KENSHŌ is a community based facility for individuals suffering with schizophrenia located in Dubai, U.A.E. Schizophrenics require necessary treatments for stabilization, which are made available by institutionalized hospitalization methodologies. Archaic approaches engage patients in medical observations within strictly controlled environments; these systems have consequently caused further increases in symptoms, possibilities of relapses and additional hospitalization. Predominantly, patients seek refuge from these atomistic treatments, due to its connotation of confinement and lack of responsiveness.

This project aims to create a built environment that successively has an effect in supporting patient’s needs. This holistically built environment will generate receptive and approachable treatment methods; allowing permanence to the healing process and recovery. Through implementation of a human-centered built environment, free from clinical references
and institutionalized hospitalization methodologies. And provision of self- healing and peer support from a communal environments without the connotations of isolation and confinement by applications of biophilia, social spaces and beneficial activities.

Showcase Image

Isometric 3D plan view of the KENSHŌ rehabilitation facility. The layout follows a connective circulatory path for ease of accessibility for users. Each functional space promotes social relationships, whilst engaging users in a sensory environment. The overall design is free of institutionalized clinical references.

Showcase Image

The major space comprises of 3 main areas located within a combined zone: physiotherapy room, zen garden and art studio

This space houses the key areas in promoting a stress-free and restorative milieu. This is achieved through the serene indoor-outdoor connectivity, open skylights and undisturbed view of the water body

Showcase Image

The medical therapy rooms are equipped with private consultation pods; a non-medical approach to meeting doctors - which aids stress and anxiety reduction for patients. As well as an emergency room and staff room. The space features circular suspended lighting fixtures placed along the roof to provide sufficient lighting.

Showcase Image

The cafe space opens up into an indoor-outdoor experience through the flexibility of the Japanese Shoji windows. Along with a fluid, circular fabric roof installation which hold recessed light fixtures. The Irori-styled table gives users a traditional experience of a Japanese café, followed by a series of bar tables.

Showcase Image

Each resident has a sharing room, accommodating 2 users. Sharing rooms are encouraged for schizophrenic patients for support and companionship. The traditional Japanese bed frame is made out of timber features.

As private balconies are too dangerous for unsupervised patients to operate, a skylight is installed for sunlight and views.

SEE OTHER STUDENTS ON THIS PROGRAMME